Hem Nu Presentation verk På scen Platsspecifikt Filmer Böcker Objekt Teckningar Målningar Utställningar Forskning arkiv Press Kontakt Beställ Köp målningar Köp teckningar Medverkande efvalilja.se
 

Konst, forskning, makt

2015

En bok om konstnären som forskare

Varje människa bidrar, medvetet eller omedvetet, till vårt kulturella fundament. Vår kultur omfattar allt det som präglad vår mellanmänskliga samvaro, här och nu. I vår kultur finns det vi benämner konst. Varje människa är kulturskapande, men vissa väljer att bli konstnärer och producerar konst. Vad betyder det när vi ser på världen, på utbildning och forskning med konstnärens blick?

Den här boken är skriven från en konstnärs perspektiv för alla som väljer att ägna sig åt konst och forskning. Den diskuterar orsak och verkan, styrning och makt i relation till konstnärlig forskning och produktion. Den konstnärliga forskaren utvecklar konsten, konstnärliga utbildningar och insisterar på ett omprövande också av det som definierar marknader och kommersiella värden. Med mer kunskap kan motstånd och begränsningar användas konstruktivt och möjligheter för samverkan stärkas. En föränderlig marknad kräver nya strategier. Forskningen är en väg.

Efva Lilja
Konstnär, professor och sakkunnig i konstnärlig forskning vid Utbildningsdepartementet

Beställ eller ladda ned boken gratis på www.regeringen.se.

Boken finns både på svenska och på engelska.
Tillbaka