The Journey

Hem Nu Program Fragment Manifest Kulturpolitik Presentation verk Forskning arkiv Press Kontakt Beställ Köp målningar Köp teckningar Medverkande efvalilja.se
 

Mars 2014

Månadens författare

Efva Lilja är månadens medlem hos Författarförbundets sektion Minerva.

Hej Månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?

Jag heter Efva Lilja. Jag är konstnär och väljer att uttrycka mig koreografiskt genom ord, bild, text och rörelse. Språk är för mig en komplex väv av skilda tecken som på olika sätt ska sammanfogas genom skilda processer till nya och förhoppningsvis meningsbildande sammanhang. Ibland materialiseras detta i böcker.

Vad utmärker dina böcker?

De är korta och vill utmana tanken.

Vilken av dina böcker har störst betydelse för dig?

Jag tänker inte så. Ser olika verk (böcker, filmer, föreställningar etc) som olika röster/delar i en ständigt pågående dialog med omvärlden.

Varför skriver du sakprosa?

Har aldrig tänkt att det är det jag gör… Gillar helt enkelt inte genreuppdelningar. Tänker att de är ett kulturbyråkratiskt styrinstrument för t.ex. resursfördelning men av ringa intresse för den konstnärliga praktiken. Jag skriver det jag måste skriva och ofta läggs detta av omvärlden till området "sakprosa".

Vad skriver du på just nu?

Jag skriver alltid. Försöker omvandla tankar och rörelse till text och bild. Ur skrivandet växer olika tematiska områden fram. Just nu i tre skilda riktningar: en som ger filosofiska betraktelser av levandets villkor, en som tar dessa betraktelser till konkretioner i konstpolitiska resonemang och en som smälter ner de båda andra i koreografiska strategier som exempelvis poesi eller teckningar.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Jag vaknar. Omprövar min idé om dagen, upprättar mig själv och påbörjar verklighetsprövandet genom att i första hand äta och därefter ta itu med vad som upptar mig till dess att tröttheten tar över och dagen är slut.

Hur hanterar du fackförfattandets växelspel mellan research och skrivande?

Min research görs i den konstnärliga processen, i konstnärliga forskningsdialoger och i kultur(konst)politiska forum. Skrivandet vävs samman med koreograferande, med dialoger och den förtvivlan som otillräckligheten i levandet skapar.

Vilka författare inspirerar dig och varför?

Författare som vågar vidröra även det onämnbara, utmana konventioner och insistera på mitt engagemang som läsare och uttolkare.

Vad tycker du om sakprosans ställning i Sverige idag?

Min upplevelse är att den traditionella uppdelningen mellan genrer hämmar utvecklingen av språket. Varför måste vi etikettera allt? Mina böcker är av vissa betraktade som filosofi, av andra som poesi, av ytterligare andra som koreografi osv. Gör det mina böcker till sakprosa, skönlitteratur, facklitteratur?

Finns det någon annan författares bok som du gärna hade skrivit?

Nej. Jag läser mycket och gläds var gång läsupplevelsen förför. Älskar att ha andras böcker, andras ord och tankar, omkring mig. Det är så fantastiskt underbart att möta en angelägen text – men jag har hittills aldrig tänkt eller önskat mig själv som författare till någon annans verk. Gläds lätt åt andras framgång och härligt är när någon annan lyckats skriva det som hjälper mig själv vidare i levandets labyrinter.

Tillbaka