Hem Nu Presentation CV Repertoar 1995–2005 E.L.D.s historia verk Forskning arkiv Press Kontakt Boka och beställ Medverkande efvalilja.se
 

Ladda ner presentation som pdf

Efva Lilja är konstnär. Med utgångspunkt i koreografi presenterar hon utställningar, föreställningar, installationer, film och texter runt om i världen. Det nära, vardagliga omformuleras och ges alternativa uttryck som inbjuder till reflektion och dialog om vår samtid. Hennes arbete har ofta beskrivits som kontroversiellt och banbrytande. Några av de mest uppmärksammade verken har utarbetats på uppdrag av konstinstitutioner som Centre Georges Pompidou i Paris, Moderna Museet i Stockholm och the Guggenheim Museum Bilbao, men själv lyfter hon gärna fram de mer experimentella verken för gallerier, alternativa scenrum och offentliga platser. De senaste åren har hon fokuserat på sitt måleri och författarskap.

Lite historik

Efter att ha arbetat som dansare och koreograf i Sverige, England och USA, var hon 1985 - 2005 koreograf och konstnärlig ledare vid ELD, forum för ny koreografisk scenkonst i Stockholm. Under denna period presenterades hennes verk i mer än 35 länder runt om i världen. 2003 utnämndes hon till professor i koreografisk komposition vid dåvarande Danshögskolan. 2006 - 2013 var hon rektor vid DOCH, Dans och Cirkushögskolan, 2014 sakkunnig i konstnärlig forskning vid utbildningsdepartementet. Från 2016 till maj 2019 var hon konstnärlig ledare vid Dansehallerne i Köpenhamn. Parallellt med dessa uppdrag har hon hela tiden varit verksam som konstnär. För detta arbete har hon fått ett stort antal priser och utmärkelser.

Efva Lilja har och har haft ett stort antal förtroendeuppdrag bl.a. varit styrelseledamot vid Konstnärsnämnden, Society for Artistic Research, ELIA och PEEK. 2015 var hon styrelseledamot i det norska programmet för konstnärlig forskning, PUK och från samma år bl.a. ordförande i den danska kommittén för konstnärligt utvecklingsarbete, KUV samt ledamot av den internationella styrelsen vid HZT/UdK i Berlin. Hon föreläser och skriver om koreografi, konstnärlig forskning och om konstens roll i samhället. Efva Lilja har också medverkat på EU-nivå i bl.a. Team Culture 2012, 2013-2014 medverkade hon på EU-kommissionens förre ordförande José Manuel Barrosos inbjudan i projektet A New Narrative for europe, 2016 utsågs hon till ny medlem av ECP, European Cultural Parliament och 2018 till medlem av Disorderly Woman.